Rekruter IT decyduje o przyszłości firmy
Rekruter IT to w obecnych czasach bardzo ważne stanowisko. Do jego zadań należy pozyskiwanie nowych kluczowych pracowników, którzy zapewnia przyszłość i rozwój firmy. Od jego kompetencji zależy, czy firma będzie się rozwijać, czy wpadnie w kryzys. Rekruter IT, jakie powinien mieć kompetencje
2022-02-22, 08:58

Rekruter IT, jakie powinien mieć kompetencje

Rekruter IT, Jakie są jego obowiązki

Podstawowym obowiązkiem rekrutera jest pozyskanie określonej grupy kandydatów, którzy spełniają profil kandydata na dane stanowisko. W praktyce wykonanie tego zadania koncentruje się w dużej mirze na stworzeniu profilu kandydata oraz na wystawieniu ogłoszeń o zapotrzebowaniu takich osób w odpowiednich miejscach.

Kolejnym zadaniem, z jakim musi uporać się rekruter IT jest zweryfikowanie czy zgłaszający się kandydaci spełniają odpowiednie kompetencje oraz, czy spełniają profil kandydata na dane stanowisko. Fundamentalnym wymaganiem jest znajomość technologii, w której programista ma pracować. Do pozostałych kompetencji należy doświadczenie w pracy z daną technologią, a właściwie długość stażu oraz biegłość w znajomości języka angielskiego. Pozostałe kompetencje mogą być tylko atutem pracownika.

Jak rekruter IT weryfikuje pracownika

W celu weryfikacji kompetencji kandydatów rekruter IT musi wymyślić zadania badające stopień posiadanych umiejętności. W tym celu często kandydaci poddawani są próbom i testom. Takie testy mogą mieć charakter online, bo przecież w branży IT praca zdalna jest standardem, może jednak zajść konieczność pojawienia się w biurze.

Od pracy rekrutera IT zależy przyszłość firmy, to on jest bezpośrednio odpowiedzialny za pozyskanie kandydatów, którzy zapewnia rozwój firmy. To bardzo odpowiedzialne i niedoceniane zajęcie.

Łukasz Janus